PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 12. 12. 2012

Posledního letošního zasedání zastupitelstva, k jehož hlavním bodům patřilo schválení návrhu územního plánu města Sušice a schválení rozpočtu pro rok 2013, se zúčastnilo 19 zastupitelů. Omluveni byli p. Rippelová a p. Voldřich.

K navrženému návrhu zadání územního plánu (ÚP), který byl vystaven k veřejnému nahlédnutí na Úřední desce a na webu města, přišlo celkem 98 připomínek, z nichž bylo 28 vyhodnoceno jako náměty ke změně ÚP.

Ačkoliv na říjnovém zasedání, kde byl ÚP vysvětlen zastupitelům a veřejnosti zástupcem firmy zpracovávající ÚP arch. Ladislavem Komrskou, byla vznesena připomínka k možné regulaci prodejní plochy, do návrhu předloženého zastupitelům se tento požadavek nedostal. Proto zastupitel Zelený přečetl návrh usnesení, kterým by se v novém ÚP zamezilo výstavbě dalšího megalomanského nákupního centra:

"Zastupitelstvo schvaluje do předloženého návrhu zadání územního plánu města Sušice zapracovat plošné regulativní opatření spočívající ve vyloučení výstavby maloobchodních prodejen a nákupních center s velikostí zastavěné plochy nad 1.000 m2 v jedné lokalitě, a to na celém správním území města Sušice."

Protože p. starosta otevřel diskusi k tomuto návrhu usnesení s tím, že s regulací nesouhlasí, požádala zastupitelka Stárková o jmenovité hlasování k tomuto bodu.

Několik desítek občanů očekávalo, jak dopadne konečné hlasování o možné výstavbě Kauflandu. Mezi diskutujícími byli: generální ředitel Solodooru Martin Dozrál, předseda ZKD Roman Bruzl, zástupce investora nového Centra obchodu a služeb- Kaufland, arch. Karel Janda, za MÚ Ing. Špirk, MUDr. Prajerová, Karel Rendl a další. Diskuse trvala téměř dvě hodiny a byla velmi bouřlivá, týkala se zejména ohrožení místních podnikatelů, vylidnění náměstí a zachování tradice sirkařství v Sušici. Oproti tomu stály názory nulové regulace trhu a místního podnikání, nutnost vyřešení části bývalé sirkárny, nová pracovní místa. Je potřeba uvést, že zhotovitel ÚP, pražská firma AF-Cityplan, spol. s r.o., po odborné stránce další nákupní centrum v Sušici nedoporučuje a považuje nákupní možnosti vzhledem k velikosti Sušice za plně dostačující.

Pro regulaci obchodní plochy v ÚP byli tito zastupitelé: Macháček, Staněk, Zelený, Fornousová, Čámský (ODS), Kůs, Kudová (KSČM), Vítovcová, Kříž (Suverenita-SZR), Stárková, Řezníčková, Szvitková (ČSSD), Nová (TOP09), Marešová, Naglmüllerová (Sušičtí), tj. 15 zastupitelů.

Proti regulaci byli: starosta Mottl, Zezula (ODS).

Zdrželi se: Malina, Hlaváček (ODS).

Ostatní návrhy usnesení k ÚP byly přijaty plným počtem hlasů. Zastupitelka Stárková ještě navrhla přijmout usnesení, kterým by bylo oficiální stanovisko města k záměru výstavby centra obchodu a služeb směrem k investorovi a vlastníkovi nemovitostí:

Zastupitelstvo hodnotí předložený záměr výstavby centra obchodu a služeb na místě bývalé sirkárny za sporný a problematický a vyzývá vlastníka předmětných nemovitostí i developerskou společnost předmětného projektu, aby jej do zpracování a schválení nového ÚP více nerozvíjeli. K tomuto návrhu se starosta vyjádřil jako k nadbytečnému, vzhledem k tomu, že zástupci vlastníka a investora byli přítomni.

Zatím tedy neexistuje žádné usnesení rady města ani zastupitelstva, které by dostali do ruky jak majitelé nemovitostí v areálu sirkárny, tak investor. Způsob komunikace se odvíjí pouze přes média nebo „za zavřenými dveřmi“.

Původně plánovaná stavební uzávěra (na pozemky areálu bývalé sirkárny), která měla být přijata poté, co bude schválen návrh zadání ÚP, nebyla navrhována, protože by se pro její přijetí nenašla vůle dostatečného počtu zastupitelů. Místostarostka totiž zastupitele upozornila na možnou žalobu na město ze strany majitele pozemku. Právní názor ("papír") ale bohužel chyběl.

K dalšímu projednávanému bodu patřilo schválení nové ceny vody na rok 2013. Konečná cena vodného a stočného včetně DPH 15% bude 59,91 Kč, tedy zvýšení o 4,9%, přičemž průměrný celorepublikový nárůst cen se předpokládá 6-7,5%.

K dalšímu důležitému bodu patřilo schválení rozpočtu pro rok 2013 a rozpočtového výhledu do roku 2015.

Ačkoliv se jedná o dokument, který je pro správné fungování města snad nejdůležitější, není obvyklé, že by se o rozpočtu v Sušici opravdu diskutovalo. Zastupitelka Stárková upozornila na účetní přesuny v rozpočtu SKC (dříve MKS) a organizační věci, které s rozpočtem souvisejí, ale z pozice rady města nebyla vůle situaci řešit.

Vzhledem k tomu, že zpráva Finančního výboru ( předseda FV Macháček ji dal až na stůl a zastupitelé si ji nestačili nastudovat) obsahovala i podněty k výpovědi smlouvy na dodavatele tepla (Bytservis, spol. s r.o.), bude tepelné a vodní hospodářství předmětem semináře (pracovní schůzky) pro zastupitele. Vedoucí odboru majetku p. Marek má za úkol připravit pracovní setkání v měsíci únoru 2013.

Milena Stárková

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46492
DnesDnes67
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden134
Tento měsícTento měsíc914
CelkemCelkem46492
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012