PostHeaderIcon Zastupitelstvo města 14.09.2011


Zářijové zastupitelstvo se vzhledem k programu konalo za výrazné účasti veřejnosti, jaká se určitě nechala očekávat. Zastupitelstvo tedy mělo být konáno v jiných prostorách, kde by občané nemuseli být nedůstojně namačkáni v koutě".

Zastupitelstvo začalo slavnostním udělením čestného občanství Dr. Arnoštu Fürthovi, bývalému řediteli firmy Solo. V roce 1938 bylo panu Fürthovi čestné občanství již jednou uděleno, ale z rasových důvodů (byl žid) mu bylo v roce 1940 odebráno.Nyní měli tedy zástupci města za přítomnosti příbuzných možnost odčinit křivdu na významném občanu Sušice, i když po jeho smrti. Stínem slavnostního aktu bylo, že dvěma dámám pokročilého věku (vnučky pana Fürtha), které jsou od roku 1938 v Americe a přijely převzít čestné občanství, nikdo nepřekládal slavnostní řeč.

Druhým bodem programu bylo projednávání optimalizace školství.
Radou města byla navržena varianta sloučení ZŠ Komenského se ZŠ TGM.

Již přítomnost více než stovky občanů dávala tušit téma velmi ožehavé. Trvalo mnoho minut, než se všichni natěsnali do malé zasedací místnosti. Paní Rippelová vyzvala pana starostu, aby se k projednávanému bodu vyjádřili všichni zastupitelé a aby bylo hlasování jmenovité.

Paní Stárková se zeptala pana Kříže, zda necítí „střet zájmů", neboť je ředitelem školy, a tak, jak praví Zákon o obcích: ..."jeho podíl na projednávané věci může znamenat výhodu nebo škodu ... pro právnickou osobu, kterou zastupuje." Po chvíli zdráhání na toto p. Kříž přistoupil.

Poté se vyjádřili všichni zastupitelé. Zastupitelé ODS si vzali děti z Nuželické (speciální a praktická škola, dříve se říkalo zvláštní škola) jako záminku k tomu, aby si zdůvodnili nutnost sloučení školy Komenského. K jejich názoru se připojil i zastupitel za KSČM pan Kůs.

Paní Vítovcová (Suverenita) mluvila o nevyhovujících podmínkách v Nuželické a vyjádřila nevoli k umístění těchto dětí v Lerchovce, byť ve zvláštním pavilonu.

Pozn. Zastupitelky Rippelová a Stárková se byly v Nuželické podívat, do objektu bylo investováno a po využití dalších uvolněných prostor a výstavbě výtahu, by škola v Nuželické mohla zůstat. Není pravdou, že okna směřují na hřbitov, jde pouze o 1 okno v družině. Čtyři maminky stojící před školou se vyjádřily, že by nejraději zůstaly v Nuželické.

Paní Marešová sdělila, že zrušení Komenského je pouze začátkem „optimalizace školství" v Sušici.

Paní Naglmüllerová uváděla demografický vývoj a nutnost umístění dětí z Nuželické do jiných prostor, také rozporovala vyjádření paní senátorky, že Komenského je nejlepší školou ve městě.

Názory zastupitelek za ČSSD čtenář zná. Přidala se k nim paní Kudová (KSČM) a pan Voldřich (KDU-ČSL).

Bohužel zastupitelům chyběly mnohé informace, ale protože vlastně bylo již rozhodnuto předem, většina se jich ani nedožadovala.

Není jasné financování budovy Komenského, kde je dnes 220 dětí a v jídelně se stravuje 250 strávníků. Není jasné využití budovy Nuželická. Není jasné, kolik učitelů a jiných zaměstnanců školy zůstane bez práce. Není jasné, které děti půjdou do školy TGM a které do Lerchovky – logicky chce většina rodičů do malé školy (vzhledem ke školskému zákonu a institutu sloučení přechází všichni stávající žáci ZŠ Komenského do ZŠ TGM. Do jiné školy mohou být umístěny pouze na základě žádosti zákonného zástupce-rodiče. Ale kapacita ZŠ TGM zřejmě není pro toto dostačující). Není jasné, proč „optimální" mají být přeplněné třídy. Není jasné, proč do budovy Lerchova se nevejde do zvláštního pavilonu 45 dětí a vejde se tam 200 dětí jiných. Není jasné, proč společné soužití dětí Komenského (nižší stupeň) s dětmi z Nuželické možné je a mít vlastní oddělený pavilon v Lerchovce možné není.

A jak zastupitelé hlasovali?
Pro sloučení školy Komenského se ZŠ TGM byli všichni zastupitelé za ODS (Mottl, Zelený, Čámský, Macháček, Zezula, Malina, Fornousová, Hlaváček, Staněk), zastupitelé za seskupení Sušičtí (Marešová, Naglmüllerová), zastupitelka Vítovcová (Suverenita) a zastupitel Kůs (KSČM). Proti byly zastupitelky za ČSSD (Rippelová, Stárková, Řezníčková), zastupitelka Kudová (KSČM) a zastupitel Voldřich (KDU-ČSL). Zastupitelky Nová a Szvitková byly omluveny.

Mezi další důležité body programu patřil prodej areálu Městského zahradnictví Sušice.

Rada města si stanovila hlavní kritérium výběru podnikatelský záměr, poté cenu a nakonec kvalitu komplexního řešení. Přišly 3 nabídky:

1. Přemysl Písař+Přemysl Písař, s.r.o. – nabídka 5.600.000,-
2. Profit Milenium s.r.o. – nabídka 4.600.000,-
3. Vladislav a Hana Mourečkovi - nabídka 3.000.000,-

Zastupitelky Rippelová a Stárková poznamenaly, že manželé Mourečkovi v našem městě podnikají řadu let, je v nich záruka pokračování stávající činnosti a zavázali se investovat do areálu minimlně 1.500.000,- Kč. Mělo by se tedy dát přednost místnímu podnikateli, už proto, že svou cenu a záměr sdělil zástupcům města již dříve. V tomto smyslu byli ostatní zájemci ve výhodě. Pro prodej nejvyšší nabídce – tedy Přemyslu Písařovi – hlasovala většina zastupitelů, proti byly pouze zastupitelky za ČSSD.

Dalším důležitým bodem byla koupě pozemku pod bazén od TJ Sušice.

V březnu 2010 byla uzavřena a zastupiteli schválena Smlouva o uzavření budoucí kupní smlouvy, která obsahovala i samotnou kupní smlouvu, a to za cenu 1,03 Kč/m2. Protože však nikdo na městě neuhlídal nejzašší datum, do kterého měla být kupní smlouva uzavřena (31.12.2010), pozbyla Smlouva o smlouvě budoucí platnosti. Valná hromada TJ si nyní řekla o cenu mezi 300-350 Kč/m2.

Je ukázkou šlendriánské práce úředníků a vedení města, jak naše město snadno přijde o cca 1 mil. korun, které zaplatí TJ za pozemek nyní.

Zastupitelky ČSSD byly proti této koupi za tuto cenu.

Téma škola bylo zajímavé i pro novináře, zastupitelstvo bylo popsáno v MF-Plzeňský kraj a v Klatovském deníku – 16.9.
Na internetu si můžete přečíst:
http://plzen.idnes.cz/rodice-se-bouri-proti-rozhodnuti-mesta-zrusit-nejmensi-susickou-skolu-1no-/plzen-zpravy.aspx?c=A110916_095145_plzen-zpravy_alt

http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/foto-rodice-prohrali-skolu-susicka-radnice-zrusi.html

www.isusice.eu

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46476
DnesDnes51
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden118
Tento měsícTento měsíc898
CelkemCelkem46476
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012