Úvodní strana Články Na webu Informativní zpráva č. 2 k porušení Směrnice č. 1/2013 města Sušice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu předložena na mimořádném zasedání Zastupitelstva města Sušice dne 24. 7. 2013

PostHeaderIcon Informativní zpráva č. 2 k porušení Směrnice č. 1/2013 města Sušice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu předložena na mimořádném zasedání Zastupitelstva města Sušice dne 24. 7. 2013

Vážení zastupitelé,

dne 2. 6. 2013 jsem požádala prostřednictvím sekretariátu starosty o rozeslání dopisu všem členům rady města. Dopis, který je v příloze, se týkal porušení směrnice města Sušice (viz příloha).

Rada rozhodla svým usnesením rozdělit jednu zakázku na dvě plnění, což je v přímém rozporu se zněním bodu l), kapitola I. směrnice, cituji:

"Je nepřípustné účelově rozdělovat zakázky do menších celků (na dílčí plnění), které spolu věcně, místě, časově i personálně souvisí a tuto souvislost je možno předvídat."

Jde o to, že zakázku na stavbu výtahu v ZŠ Komenského ul. rozdělila rada na dvě. První zakázka na stavební práce se soutěžila a rada vybírala ze tří stavebních firem. Druhá zakázka na samotný výtah však soutěžena vůbec nebyla a rada vybrala rovnou přímo firmu Otis, a.s. s cenou 634.040,-Kč (včetně DPH).

Na můj dotaz zaměstnanci, který podklad do rady předkládal (Ing. Josef Čuba) mi bylo sděleno, že zakázka byla "v režimu směrnice" a že k tomuto řešení bylo přistoupeno z důvodu časových lhůt.

Žádnou takovou možnost ale platná směrnice č. 1/2013 nepřipouští!

Proto jsem 2. 6. radu na tento stav písemně upozornila. Bohužel, ačkoliv byl dopis poslán všem radním v dostatečném časovém předstihu, nebyl na RM dne 10. 6. vůbec projednán.

Znovu jsem tedy 18. 6. adresovala na starostu města a na tajemníka dotaz, proč nebyl na RM můj dopis projednám a požádala jsem o vyjádření.

Dne 24. 6. tedy "rada města vzala na vědomí dopis Ing. Milena Stárkové", jak je uvedeno v usnesení RM, a to bylo vše. Mně nebylo žádné vyjádření doručeno.

V jednání rady města Sušice spatřuji porušení Zákona 128/2000 o obcích, kde je v § 82 b) uvedeno:

Člen zastupitelstva obce má při výkonu své funkce právo

b) vznášet dotazy, připomínky a podněty na radu obce a její jednotlivé členy, na předsedy výborů, na statutární orgány právnických osob, jejichž zakladatelem je obec, a na vedoucí příspěvkových organizací a organizačních složek, které obec založila nebo zřídila; písemnou odpověď musí obdržet do 30 dnů,

Obrátila jsem se tedy s dotazem na Ministerstvo vnitra ČR, kde v druhé části dopisu je doporučeno v tomto případě zapojení kontrolního výboru.

Žádám tedy předsedu kontrolního výboru, aby KV věc projednal a přijal stanovisko zejména k tomu, zda byla usnesení RM č. 256 a 257 v souladu se směrnicí č. 1/2013.

Dopis Radě města Sušice ze dne 1.6.2013

Směrnice č. 1/2013 města Sušice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu