Úvodní strana Články Na webu Jak to bylo s bazénem?

PostHeaderIcon Jak to bylo s bazénem?

Otázky kolem výstavby krytého bazénu v Sušici již několik let rozdělují občany našeho města na dva tábory. Stavba by měla být na podzim letošního roku hotová, přijde asi na 127 milionů a město si na ni vzalo úvěr ve výši 90 mil. Často se u občanů setkávám s dotazy typu: " Jak to, že město nezískalo dotaci? Proč se staví bazén na dluh? Kdo za to může?" Vraťme se do minulosti a zopakujme fakta.

V září 2007 zadala rada města veřejnou zakázku na akci „Sušice - studie proveditelnosti sportovně-rekreačního areálu Fuferna a Lesoparku Luh“. Byla vybrána pražská firma Consulting Sport Praha, v prosinci měla studii hotovou a ta byla zastupitelům předložena 30. 1. 2008. Na základě této studie byla zastupitelům doporučena „Minimalizovaná varianta krytého bazénu s venkovním brouzdalištěm.“ Co to znamenalo? Krytý bazén měl být v místě stávajícího koupaliště, měl mít 2 plavecké dráhy a venku pouze dětské brouzdaliště.

Studie obsahovala nepřesné a zavádějící údaje (např. počet letních dní v Sušici - místo 42 uváděno 30, na základě toho nedoporučena varianta letního koupaliště), u horažďovického   aquaparku uváděn zisk, zatímco realita byla jiná.... (kompletní studii a další materiály najdete na těchto stránkách v záložce BAZÉN).

Jakou věrohodnost tedy měla studie, za kterou město zaplatilo 300.000,-korun?

Nelze se divit, že na základě takové studie zastupitelé 30. 1. 2008 rozhodli nepodpořit záměr výstavby.

Pro stavbu bazénu hlasovali: Mottl, Zelený, Maršát, Staněk, Švelchová, Fornousová, Malina, Čámský (ODS), Voldřich (KDU-ČSL), Květoň (SNK-ED).

Proti hlasovali: Kocman, Naglmüllerová, Švejd (SZR), Rippelová, Vítovcová, Kříž, Řezníčková, Szvitková (ČSSD), Polauf (KSČM).

Zdrželi se: Kůs (KSČM), Zahradník (KDU-ČSL).

Protože v radě města tehdy byli: Mottl, Maršát, Naglmüllerová, Kocman, Voldřich, Květoň a Kůs, je zřejmé, že pan starosta nezískal pro svůj záměr ani své koaliční partnery.

Další hlasování se stejným výsledkem se konalo 10. 9.2008.

V následujícím roce přišel pan starosta s návrhem, který se setkal se souhlasem téměř všech zastupitelů. Cituji z usnesení zastupitelstva 24. 6. 2009: " Zastupitelstvo města schvaluje záměr výstavby krytého bazénu s tím, že umístění bude navrženo v prostoru vedle zimního stadionu a bude navrženo propojení technologií zimního stadionu a krytého bazénu tak, aby bylo maximálně využito odpadní teplo. Pro realizaci záměru bude podána žádost o dotaci z regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad."

Události z poslední doby si již občané většinou pamatují. Přestože žádost o dotaci byla neúspěšná, většina zastupitelů (Pro 13, Proti 8) na svém zasedání 27. 4. 2011 zvedla ruku pro výstavbu bazénu s tím, že si město vezme úvěr.

Názor na celou problematiku si jistě vytvoří každý občan Sušice sám.

Milena Stárková

Komentářů (2)
  • Josef Růžička

    Zajímavá fakta, nicméně, jak 27.04.2011 hlasovali zastupitelé za ČSSD? Byli proti? Děkuji.

  • Milena Stárková  - Hlasování zastupitelů- úvěr na bazén

    Návrh na usnesení :
    Zastupitelstvo města schvaluje realizaci akce „Bazén Sušice“ ve výši 150 mil. Kč bez DPH v letech 2011-2013 za použití finančních prostředků z rozpočtu města Sušice a dlouhodobého úvěru.
    Rozhodnutí zastupitelstva: Návrh schválen 13 hlasy: Daniel Čámský, Věra Fornousová, Jiří Hlaváček, Michal Malina, Ing. Jaroslav Macháček, Ing. Věra Marešová, Bc. Petr Mottl, Mgr. Milena Naglmüllerová, MUDr. Kateřina Nová, Ing. Jan Staněk, MUDr. Rudolf Voldřich, Ing. Tomáš Zelený a Ing. Zdeněk Zezula.
    8 členů proti: MUDr. Ivana Vítovcová, PhDr. Ludmila Szvitková, Ing. Milena Stárková, Mgr. Zdeňka Řezníčková, JUDr. Jiřina Rippelová, Mgr. Čestmír Kříž, František Kůs, Mgr. Božena Kudová.

    Návrh na usnesení :
    Zastupitelstvo města schvaluje čerpání dlouhodobého úvěru na pokrytí financování akce Bazén Sušice v maximální výši do 90 mil. Kč.
    Rozhodnutí zastupitelstva: Návrh schválen 13 hlasy: Daniel Čámský, Věra Fornousová, Jiří Hlaváček, Michal Malina, Ing. Jaroslav Macháček, Ing. Věra Marešová, Bc. Petr Mottl, Mgr. Milena Naglmüllerová, MUDr. Kateřina Nová, Ing. Jan Staněk, MUDr. Rudolf Voldřich, Ing. Tomáš Zelený a Ing. Zdeněk Zezula.
    6 členů proti: PhDr. Ludmila Szvitková, Ing. Milena Stárková, Mgr. Zdeňka Řezníčková, JUDr. Jiřina Rippelová, František Kůs, Mgr. Božena Kudová.
    2 členové se zdrželi hlasování: MUDr. Ivana Vítovcová a Mgr. Čestmír Kříž.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46493
DnesDnes68
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden135
Tento měsícTento měsíc915
CelkemCelkem46493
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012