Úvodní strana Články Na webu Občan má právo vědět

PostHeaderIcon Občan má právo vědět

Zasedání zastupitelstva jsou veřejná, ale ne každý může být osobně přítomen (v Sušici se konají od 16 hodin). Proto mnohá města pořizují videozáznam a tím umožňují svým občanům sledovat jednání online z pohodlí domova či si pustit záznam později. Ale v Sušici je to problém!

Pořizování záznamu navrhovala ČSSD již 8.12.2010, poté 17.12. 2014, pokaždé bezvýsledně. Většina zastupitelů prostě nic takového nechtěla!  Ozývaly se  názory:... "Je to zbytečné"....."Není to potřeba"...."Není to důležité"...."Bude z toho tallkshov".... "Záznam může být zneužit".... 
Praxe v Sušici je taková, že během jednání zapisovatelka pořizuje zápis. Na webu a v místním tisku zveřejňuje město jen přijatá usnesení. Zápis z jednání je k nahlédnutí občanům pouze v kanceláři tajemníka úřadu. Je nedokonalý, protože není ani technicky možné, aby úřednice přesně zachytila všechna vystoupení a názory.

Když nastaly problémy kolem nemocnice, Sušičané začali více sledovat práci svých zastupitelů. Hojná účast  si vynutila konat zasedání v sále kina, nikoli ve stísněných prostorách radnice. Tlak  veřejnosti  přispěl také k tomu, že otázka online přenosu a videozáznamu byla znovu otevřena, diskutovalo se o ní a zdálo se, že vše dobře dopadne.  Zastupitelka za ČSSD předložila 18.4. 2018 návrh usnesení: "Zastupitelstvo města rozhodlo o pořizování zvukového /alt. zvukovo-obrazového záznamu z veřejného jednání zastupitelstva města za účelem pořízení záznamu pro potřeby vyhotovení zápisu a za účelem záznamu pro informování veřejnosti." Bohužel, pro tento návrh zvedlo ruku jen 5 zastupitelů! To přece o něčem vypovídá! Většina těch současných tedy nechce, abychom věděli, jakou úroveň má jejich jednání a rozhodování a mohli je zpětně kontrolovat?
Schválen byl pouze online přenos. Znamená to, že lidé sice mohou zasedání doma sledovat, ale po skončení jednání se záznam "smaže".
Pořizování záznamů z jednání zastupitelstva je jedním z nástrojů otevřené politiky. Věříme, že po volbách najdeme mezi nově zvolenými zastupiteli dost těch, kteří budou, stejně jako my, prosazovat transparentnost.

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47082
DnesDnes41
VčeraVčera28
Tento týdenTento týden131
Tento měsícTento měsíc457
CelkemCelkem47082
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012