Úvodní strana Články Na webu Střípky ze sjezdu ČSSD

PostHeaderIcon Střípky ze sjezdu ČSSD

37. sjezd ČSSD se konal ve dnech 15. a 16. března v Ostravě, v hale bývalého plynojemu v oblasti Vítkovic. Delegáti tak při svém příjezdu mohli zhlédnout obrovský monument již nefungujícího komplexu průmyslového areálu hlubinných dolů, koksoven a vysokých pecí. Dnes tento industriální skanzen představuje pro člověka, který v podobném prostředí nikdy nebyl, nevšední zážitek.  

Potvrzení stávajícího předsedy Bohuslava Sobotky a statutárního místopředsedy Michala Haška ve vedení strany nebylo žádným překvapením.

Zajímavý souboj nastal o místopředsednické posty. Představilo se celkem deset kandidátů, kteří měli ambici být ve vedení a byli nominováni: Marie Benešová, Jiří Bodenlos, Jiří Dienstbier, Jaroslav Foldyna, Alena Gajdůšková, Milan Chovanec, Martin Starec, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Jiří Zimola. Při projevech kandidátů se Jiří Zimola zmínil o skutečnosti, že velmi těžko mohou být ve vedení dva zástupci hejtmanů, a vzdal se tak své kandidatury ve prospěch našeho hejtmana Milana Chovance. V prvním kole volby byli zvoleni: Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Milan Chovanec a velmi těsně i Martin Starec. Protože podle zásad má být ve vedení zastoupena žena, do druhého kola postoupily Marie Benešová a Alena Gajdůšková. Ale ani další volba nerozhodla, obě dámy měly přibližně stejný počet hlasů a žádná nezískala nadpoloviční většinu hlasů přítomných delegátů. Touto neúspěšnou volbou končil pozdě večer první den.

Nejpůsobivějším projevem byl bezesporu projev prezidenta republiky Miloše Zemana, který přijal pozvání na sjezd a do Ostravy přiletěl v pátek po poledni vrtulníkem. Byl velmi vřele přijat.

Jaké bylo poselství bývalého předsedy ČSSD? Po chvílích analytického projevu, obracejícího se do minulosti, ze které se musíme pořád učit, prezident vyzval straníky, aby měli odvahu vládnout sami. Každý koaliční partner je podle prezidenta problémem a je lepší mít jednobarevnou menšinovou vládu s podporou ostatních levicových stran, což ostatně je konzistentní názor pana prezidenta. Miloš Zeman popřál naší straně vítězství ve volbách, cituji: „Jako prezident České republiky jsem povinen být nadstranický. Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách.“ (potlesk vestoje)

Prezident si přeje jednu silnou levicovou stranu, a protože nezmínil případnou spolupráci se SPOZ, dá se soudit, že po případných vyhraných volbách ČSSD nebudou politické tlaky na obsazení postů ve vládě lidmi ze SPOZ.

Druhý den delegáti znovu volili posledního místopředsedu, tedy vlastně místopředsedkyni, protože se rozhodovalo mezi dvěma dámami. Obě měly znovu projevy a dá se říci, že projev Aleny Gajdůškové byl emotivnější a působivější. Možná proto Alena Gajdůšková o několik hlasů zvítězila nad dosavadní místopředsedkyní Marií Benešovou a stane se tak spolu s Milanem Chovancem novou tváří ve vedení sociální demokracie.


Překvapení sjezdu

     Největším překvapením sjezdu bylo pro média zvolení našeho plzeňského hejtmana Milana Chovance místopředsedou strany. Jak politologové v průběhu volby komentovali, z jejich pohledu jde o méně známého politika. Delegáti však upřednostnili praktického člověka z regionu, který vede kraj velmi dobře a bez dluhů, má ten správný dar lidi při jednáních spojovat a hledat kompromisní konečná řešení přijatelná pro většinu.

     Na druhou stranu Jiří Dienstbier, ač vcelku úspěšný kandidát na prezidenta a osobnost přitažlivá pro mladší voliče, hlasy od delegátů nedostal. Mnozí mu zřejmě nedokázali odpustit útoky na Miloše Zemana před druhým kolem prezidentské volby a jeho postoje preferující pouze svou personu. V neposlední řadě mu byla vyčítána i žaloba senátorů proti bývalému prezidentu Klausovi za velezradu, o níž se s nikým ve straně neporadil.

Na sjezdu byly přijaty některé změny stanov, např. opatření proti tzv. „velrybářům“ (na jedné schůzi může být přijato maximálně 10 členů) a možnost vyškrtnutí z kandidátky vedením strany.
Milena Stárková

Komentářů (7)
  • Josef Růžička  - Ad: Sjezd

    Překvapením sjezdu opravdu bylo zvolení Milana Chovance do vedení ČSSD, na úkor dle výzkumů veřejného mínění nejpopulárnějšího politika v zemi J.Dienstsbiera.
    To dle mého názoru ČSSD ubere několik procentních bodů ve volbách do sněmovny. Milan Chovanec je určitě pracovitý člověk a relativně úspěšný hejtman, ale tím, že se kvůli
    vlastním výhodám spojil na kraji s KSČM a obklopil lidmi jako jsou RSDr.Šlajs a pánové Bauer, Votava a Látka, ztrácí kredit...

  • Petr Šmíd  - Nekádrujme jako komunisti

    Pane Růžičko, je velmi dobře, že často navštěvujete stránky MO ČSSD Sušice. Svědčí to o tom,že podnětné texty na tomto webu vás vedou k zamyšlení a reakci. Přáli bychom si, aby takto občansky aktivních spoluobčanů bylo více. A nyní k samotné vaší reakci. Nedá se jednoduše od stolu vypálit, že Milan Chovanec byl zvolen na úkor pana Dienstsbiera. Ano průzkumy ukazují, že zmíněný pán je zatím nejpopulárnějším politikem. Velká popularita však někdy v životě nestačí. Kdyby se obsazování funkcí mělo řídit pouze tímto hlediskem, potom by měli čelná místa ve stranách zastávat především lidé ze showbyznysu, neboť ti jsou vždy dokonale známi masám.Jiří Dienstsbier bezesporu do vrcholné politiky patří, avšak v jeho stylu lze někdy vysledovat sólo prvky. Pokud ostravský sjezd poslal do vedení strany hejtmana Chovance, je to především historicky dobrá zpráva pro náš kraj. Samotný M. Chovanec tak bude mít možnost vedení strany z pozice hejtmana obohatit o praktický rozměr reálné politiky. Není možné M. Chovancovi stále o hlavu otloukat politickou minulost pana Šlajse, která u mě jako u antikomunisty vyvolává spíše úsměv než hněv. Přítel Šlajs se zřejmě kdysi pomýlil. To se ale lidem běžně stává. Pokud je pan Chovanec skutečným demokratem, je třeba aby od pana Šlajse především vyžadoval práci a ne aby ho kádroval z jeho minulosti. To totiž kdysi rádi dělávali právě komunisti. Bohužel to dnes mnohdy dělávají i někteří demokraté s komunistickým duchem.

  • J.Růžička

    Pane Šmíde, přítel Šlajs se kdysi pomýlil a ona mýlka trvala dlouhých 20 let... Po tu dobu vysvětloval, jako VzP, vojákům základní služby a nejen jim, že např. v roce 1968 nešlo o invazi vojsk, ale o přátelskou pomoc. Takový člověk nemá z morálního hlediska co dělat ve vedení kraje. Jde o to, jestli šlo o mýlku, přesvědčení, nebo o vlastní prospěch... Nemám nic zásadního proti bývalým členům KSČ, ale hlavně doktoři politických věd KSČ a její dlouholetí členové nemají ve vysoké politice co dělat.

  • Marie Němcová  - Kádrování po 23 letech?

    Pane Růžičko, myslím, že s komunisty jsme se měli vypořádat hned po Sametové revoluci. Nestalo se tak. Tehdy se říkalo: "Nejsme jako oni!"
    "Kádrovat" 23 let poté mně přijde poněkud úsměvné.

    Marie Němcová

  • Petr Šmíd  - Slabá debolševizace

    Pane Růžičko, je úplně jasné, že mezi 21.srpnem 1968 a 15. březnem 1939 není vůbec žádný rozdíl. Pokud někdo tyto data vysvětloval nebo snad ještě vysvětluje jako sovětskou či německou pomoc, měl by se stydět. Všichni ale dobře víme, že u nás po roce 1989 proběhla velmi vlažná, na rozdíl od německé denacifikace, debolševizace. Byl to právě Václav Havel, nejviditelnější symbol revoluce, který v soudruhu Čalfovi, kariérním komunistovi, našel "politického kolegu" při přechodu k demokracii. Tento jev už sám o sobě dával všem tušit, že to u nás s tou debolševizací nebude tak horké. Proto pochopte, že hejtman Chovanec přeci dnes nemůže dohánět debolševizaci, na kterou bylo času dost a nikomu se do ní do opravdové hloubky tenkrát nechtělo.

  • J.Růžička

    Pane Šmíde, naprosto s Vámi souhlasím, že proběhla velice slabá, resp. žádná debolševizace, ale to naprosto neomlouvá účast doktora politických věd KSČ a bývalého politruka ve vedení kraje. Když srovnáváme s denacifikací, je, nebo byl nějaký německý nacistický idealista po válce v německé samosprávě? A jak to dopadlo? Nedsuzuji řadové členy KSČ, to v žádném případě, ale bývalý politruk a doktor politických věd KSČ ve vedení kraje? Navíc za "demokratickou" stranu? To je ČSSD v kraji tak personálně vyhaslá, nebo bylo třeba Vaškovi vrátit cosi za pomoc z dřívějška? Jsem rád za argumenty od antikomunisty, za kterého jste se označil, ale jak byste s nimi obstál např. před politickými vězni?

  • Petr šmíd  - Holá pravda hříšného světa

    Pane Růžičko, nejsem vzděláním ekonom, a tak nemohu kvalifikovaně posoudit práci přítele Šlajse. Musím však říci, že jsem se doslechl, že zmíněný straník je pracovitý, profesně zasvěcený a dané problematice prý rozumí. Pokud však přejdeme do roviny morální, kam často v argumentaci směřujete, musím vám bohužel sdělit, že nikdy neexistoval, neexistuje a nebude existovat úplně čistý morální režim, ve kterém by člověk měl pocit dokonalé spravedlnosti, slušnosti a logiky. To by byl už ráj, který vám žádná politická garnitura nikdy nevytvoří. Nemá na to. Soucítím s politickými vězni, kteří trpěli jenom proto, že se nechtěli podvolit lidsky zlým a omezeným komunistickým tajemníkům. Politickým vězňům bych doporučil, aby kromě toho, že chodí pravidelně vzpomínat k pomníkům obětí totality, také občas zašli pod okna stranických sekretariátů pravicových stran vyjádřit nesouhlas s jejich asociální politikou, která posiluje preference KSČM. A pane Růžičko, i západní demokratické režimy po roce 1945 občas využily znalosti bývalých exponentů nacistického Německa. Toť holá pravda tohoto hříšného světa.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46572
DnesDnes79
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden214
Tento měsícTento měsíc994
CelkemCelkem46572
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012