Úvodní strana Články Na webu Zdařilý výlet

PostHeaderIcon Zdařilý výlet

V neděli 31. května jsme uspořádali výlet na některá zajímavá místa z našeho okolí.
První zastávka je ve Strašíně. Kostel panny Marie Strašínské byl ve 13. století vybudován v románském slohu, později prošel gotickou přestavbou a dnešní barokní podobu získal v letech 1736-39. Stojí na velmi silném, energetickém a zajímavém místě. Patří k významným poutním místům na Šumavě. Je tu i studánka, snad nejmenší na světě. Voda se nalézá v malé kamenné prohlubni, která nikdy nevysychá. I někteří z nás se nechali unést pověstí o zázračné vodě.

Vracíme se k autům a jedeme směrem k vesnici Javorník. Vláďa Klíma se však rozhodne vyrazit pěšky, má chuť na pár kilometrů navíc.

My ostatní přijíždíme k hoře Javorník (1066 m). Za dob druhé světové války byla nejvyšší horou Čech na území protektorátu. Zájemci o rozhlednu vyšplhají nahoru a jsou odměněni krásným výhledem. No a protože už všem vyhládlo, naobědváme se v místní restauraci a pokračujeme do Kašperských Hor. V muzeu si prohlížíme ilustrace L. Kunce s názvem Velké šelmy Šumavy a Beskyd a obdivujeme exponáty na výstavě Umění gotiky v krajích Otavy a Úhlavy.

Celý výlet končíme "sladkou tečkou" v kašperskohorské cukrárně. Sedíme venku, protože je krásně teplo a prohlížíme si nově opravené náměstí s dominantou kostela.
Všichni účastníci výletu byli spokojeni, Zdeňce Řezníčkové děkujeme za pečlivou přípravu akce a těšíme se na pokračování!

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46527
DnesDnes34
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden169
Tento měsícTento měsíc949
CelkemCelkem46527
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 5
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012