PostHeaderIcon A co občan?


Naše společnost v posledních dnech prožívá vážnou a hlavně do budoucna nebezpečnou politickou krizi. Mnozí se již dokonce domnívají, že to, co se děje, je už za hranicí obvykle přirozeného politického zápolení. Do hry vstoupily jevy, které v sobě nesou plíživý rozklad.


Občan se každý den z televizních novin dozvídá, že v podstatě zvolil někoho, kdo na voliče přemýšlí až v poslední řadě. Naše současná pravicová koalice nejenže neumí ke spokojenosti většiny obyvatel spravovat tuto zemi, ale navíc svým chováním doslova odrazuje lidi od politického života. Vůbec se nedivím, že mnozí již rezignovali a nevidí v jakýchkoliv volbách téměř žádný smysl.

Situace, která nastala, dokonale ukazuje,že této pravicové vládě v zásadě nejde o žádné skutečné hodnoty a o jimi na počátku vládnutí slibovanou novou politickou kulturu, ale pouze o různé následné vyřizovaní starých osobních problémů. Nelze již rozpoznat, kdo kým ve skutečnosti je a co vlastně chce, neboť někteří představitelé vládních stran prý někdy mystifikují.

Nejsmutnější na tom všem ale je to, že takovéto politické dění IV.cenové skupiny se odehrává před veřejností, která je touto vládnoucí garniturou stále vybízena pouze k ekonomickým obětem. V této rovině snad dnešní pravicová vláda ani asi nepřemýšlí.

Po minulých parlamentních volbách ČSSD pro svůj menší koaliční potenciál odešla do opozice a pravicová koaliční vláda dostala od voličů mimořádnou šanci v podobě síly118 mandátů. Ukazuje se, že pouhé velké matematické číslo zdaleka ještě neznamená velkou stabilitu. Rozumnou politiku totiž musejí dělat opravdoví politici, ne však lidé, kteří byli pouze úspěšně zvoleni.

Sociální demokracii se také v minulosti něco nepovedlo, ale politický styl této vlády je přece jen trochu silná káva i pro ty otrlé. A co občan?
Petr Šmíd

Komentářů (3)
  • OF  - Pravice

    Vzhledem k tomu, s jakým volebním programem jste kandidovali v roce 2010, tak se ani nedivím, že to pravice vyhrála na celý čáře.

  • Marie Němcová

    Já si na rozdíl od vás myslím, že program nebyl tím hlavním důvodem. Na mnohé zapůsobilo strašení Řeckem, Kalouskova složenka,"přemlouvání báby", virtuální demonstrace proti Paroubkovi a pod.

  • Ivan Prokopec

    Pokud si pamatuji jak šel vývoj v sociální demokracii po různých aférách Stanislava Grose, které podle mě hodně pošramotily pověst ČSSD. Následná výměna předsedy za pana Špidlu. Který je myslím velice slušný člověk ale pod jeho vedením došlo k poklesu podpory ze strany veřejnosti. Po něm přišel pan Paroubek, který má velmi dobrý "tah na bránu" a pod jeho vedením se sociální demokracii velmi dařilo. I státní ekonomika vykazovala vysoké číslo růstu. I když nedokážu posoudit z kolika procent to bylo zásluhou světové konjunktury. Pamatuji si že se snažil projednávat s opoziční ODS otázky důchodové reformy. Takže se choval úplně jinak než dnešní vládní koalice kterou názory opozice nezajímají. Začal proto být určitým mafiánským strukturám nepohodlný a tyto využili svého ekonomického vlivu v médiích k rozjetí kampaně na diskreditaci pana Paroubka. Tato diskreditační kampaň trvala určitě dva roky. Nakonec to mělo za následek jeho odstoupení. Nejhorší na tom je že takovéto mediální masáži lidé věří. Každé noviny mají svého šéfredaktora který je zodpovědný za vytváření zisku svému majiteli. Proto musí novináři psát tak aby preferovali strany které jdou na ruku majitelům deníků. I novinář je člověk který má rodinu, půjčky, hypotéku a nebude proto psát věci co se šéfredaktorům nelíbí. Ohrožoval by tím přece svůj finanční příjem. Že svým psaním poškozuje jiné lidi ho nezajímá. Je to nemoc celé naší společnosti. Banky nás svými půjčkami udržují v neustálém strachu o práci. Zabraňují tímto nám pracujícím se proti takovým pořádkům ozvat. Jediným řešením a obranou proti tomu je pochopení těchto principů fungování kapitalismu a aktivně se proti tomu postavit. Je to o svobodě každého člověka, jak s ní bude zacházet. Každý si může svobodně zvolit být otrokem nebo svobodným člověkem.

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46589
DnesDnes96
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden231
Tento měsícTento měsíc1011
CelkemCelkem46589
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012