Úvodní strana Články Publikované v tisku Co nás čeká v roce 2014?

PostHeaderIcon Co nás čeká v roce 2014?

Se změnou letopočtu hodnotíme, přejeme si vzájemně vše dobré a zvažujeme, co nám přinese období příští. Dovolte mi, prosím, malé zastavení u několika skutečností, se kterými bych se s vámi jako zastupitelka našeho města a zastupitelka Plzeňského kraje ráda podělila.

Plzeňský kraj bude příští rok hospodařit s částkou 4,3 miliardy korun. Naprostá většina těchto peněz plyne z vybraných daní a rozděluje se do oblastí školství, zdravotnictví, dopravy, kultury, rozvoje malých obcí a dalších. Velmi důležité je, že pro roky 2014 a 2015 získá kraj dotace z EU ve výši 1,7 miliardy korun. To je obrovská částka, často jde o 100% dotace do rekonstrukcí silnic, zateplování budov a technického vybavení škol. Protože peníze z EU přijdou na účty až po dokončení investic, musí si kraj vypomoci krátkodobým úvěrem (splacen bude do roku 2016). Byli bychom hlupáci, kdybychom nechali Evropě peníze, které se nabízí pro rozvoj našeho kraje!

Město Sušice čeká v tomto roce dokončení největší porevoluční investiční akce bez dotačních peněz - bazén (stavba nemocnice byla realizována s finanční podporou ministerstva zdravotnictví) . K oblasti kultury a sportu jsme štědřejší než např. ke školství, zdravotnictví nebo k obnově bytového fondu. V příštích letech se ukáže, zda představa podpory turistického ruchu byla tou správnou vizí vedení našeho města. Budeme mít prý atrakci v podobě protiproudu pro trénink kanoistů, která je ojedinělá nejen v ČR, ale i v Evropě. Pokud říkáme, že bazén je dnes běžný standard, měli bychom posuzovat i jiné ukazatele. Kolik místních lidí se půjde vykoupat ve městě, kde je míra nezaměstnanosti 10%, zatímco  Klatovy či Domažlice mají 6% a Horažďovice 7%? Mnozí naši spoluobčané žijí od výplaty k výplatě v lepším případě, v tom horším z peněz státu, a často se ocitnou úplně bez prostředků.

Ačkoliv město Sušice vlastní asi 1500 bytů, chybí zde levná forma bydlení, tedy sociální ubytování. Příjem z vybraného nájemného činí více než 50 mil. ročně a je to druhá nejvýznamnější položka v rozpočtu (první jsou daně). Přibývá těch, kteří nemají ani na zaplacení nájmu nebo na skromnou dovolenou. Stále více lidí se ocitá bez práce, uvízne v dluhové pasti a v důsledku toho se jim rozpadne rodina. Zavírání očí před tímto smutným jevem není řešením. Kdo se s tím nesetkal, těžko pochopí.

Do nového roku přeji všem pevné zdraví, pohodu a porozumění pro lidi kolem nás.

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46566
DnesDnes73
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden208
Tento měsícTento měsíc988
CelkemCelkem46566
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012