Úvodní strana Články Publikované v tisku Když Babiš dluží Babišovi

PostHeaderIcon Když Babiš dluží Babišovi

Z výroční zprávy o hospodaření hnutí ANO vyplývá, že hnutí dluží předsedovi Andreji Babišovi 65 miliónů korun. Vezmeme-li v úvahu, že ANO je jeho de facto osobním projektem, mohli bychom říct, že Babiš dluží oněch 65 miliónů sám sobě. Nu co, namítnou mnozí.

Bohatý pan Babiš finančně podporuje svoji politickou firmu, když ještě neměla peníze, a teď, když už ANO vydělává na státních příspěvcích a darech, má mu jeho investici vrátit. Takové jsou principy podnikání. V politice to známe už z dob Víta Bárty a Tomia Okamury.
Šťouralove se samozřejmě dál budou ptát, zda je v pořádku, když si miliardář zaplatí vznik a kampaň politického projektu, který v důsledku masivní reklamy uspěje, což ho následně opravňuje k nemalým příspěvkům ze státní kasy.
Od ministerstva financí, které Babiš nyní řídí, tak hnutí ANO vyinkasovalo za roky 2013 a 2014 více než 170 miliónů korun. Nenechme se ale šťouraly otrávit.
Vždyť pan Babiš nám jen ukazuje, že podnikat se dá slušně nejen s kuřecím masem, chemikáliemi a řepkovým olejem, ale i v politice. A aby se ušetřilo, vše to navíc projde stejnou účtárnou, protože účetnictví politické firmě ANO dělá firma Agrofert. Což je zcela pochopitelné, protože ANO je koneckonců jen divize Agrofertu.
Podnikání v politice je zajímavé i proto, že jakmile se ANO vyšplhalo až do Poslanecké sněmovny a do vlády, kde navíc jeho šéf kontroluje státní finance, sponzorské dary od podnikatelů a dalších osob, které chtějí být s Babišem zadobře, na sebe nenechaly dlouho čekat.
A protože je dobré jít ostatním příkladem, největším dárcem byla v roce 2014 chemička DEZA vlastněná právě Agrofertem. Její šéf Zbyněk Průša nahradil Babiše ve funkci předsedy představenstva Agrofertu, když Babiš formálně opustil nejvyšší manažerskou pozici v Agrofertu a zůstal jeho "pouhým" vlastníkem. Dar od takové firmy navíc ušetří peníze na transakčních nákladech, protože se tak peníze vlastně jen přelévají uvnitř Agrofertu.
Anebo jinak: pan Průša, předseda představenstva firmy Agrofert, daroval peníze firmy DEZA, vlastněné Agrofertem, politické firmě ANO pana Babiše, který sice firmu DEZA spolu se zbytkem impéria Agrofertu už přímo neřídí, ale dál ji vlastní.
No, nekupte to! Zařídit se dá prostě úplně všechno, zvlášť když podnikáte v České republice.

Právo 4.4.2015


Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47184
DnesDnes3
VčeraVčera95
Tento týdenTento týden233
Tento měsícTento měsíc559
CelkemCelkem47184
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 52
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012