Úvodní strana Články Publikované v tisku Kraj dotuje 5,1 miliony chirurgickou ambulanci v sušické nemocnici

PostHeaderIcon Kraj dotuje 5,1 miliony chirurgickou ambulanci v sušické nemocnici

Lůžkové oddělení chirurgie v sušické nemocnici nefunguje a sanitky záchranky tedy jedou s akutními případy rovnou do klatovské či strakonické nemocnice. Nabízí se řada otázek:
Zvládají obě nemocnice takový nápor?

Mohu mluvit za Klatovy, Strakonice jsou v jiném kraji. Klatovská nemocnice eviduje nárůst především v ambulancích. Přes víkend tam přijde více než sto chirurgických pacientů, a to se lékaři a sestřičky opravdu nezastaví. Na lůžkovém oddělení se snažíme provoz zorganizovat tak, abychom přijali každého. V polovině loňského roku se v Sušici přestalo operovat a zrušení oddělení vlastně postupně “vyšumělo” bez toho, aby se o vzniklé situaci kdokoliv pobavil s vedením Klatovské nemocnice, a.s. a s Plzeňským krajem. Je dobré si položit otázku: Jaká byla, je a bude koncepce soukromé nemocnice v Sušici?
Od 1. dubna funguje v sušické nemocnici nonstop chirurgická ambulance. Co ošetří v Sušici a kdy je lépe jet rovnou do Klatov?
Většinu chirurgických problémů lze zvládnout ambulantně. Běžná poranění (zlomeniny, výrony, naraženiny, tržné rány…) vyřeší lékař na ambulanci. Je zbytečné cestovat do velké nemocnice, když pomoc najde pacient v Sušici. Lékaři zde mají mít k dispozici také nezbytný komplement, tedy laboratoř, sono a rentgen. Je minimum případů, které vyžadují hospitalizaci a takoví pacienti potom musí jinam.
Může se stát, že ze sušické ambulance pošlou pacienta do nemocnice v Klatovech a tam jej po ošetření a vyšetření propustí bez hospitalizace?
Takový případ může nastat jedině tehdy, když sušický lékař žádá vyšetření, které místní nemocnice nemůže poskytnout   (CT, magnetická rezonance…). Jinak by měl být pacient ošetřen v Sušici.
Kolik pacientů navštíví chirurgickou ambulanci večer, v noci nebo o víkendu?
Takovou informaci bohužel nemám. Sušickou nemocnici od roku 2015 provozuje soukromník (NEMOS, PENTA) a Plzeňský kraj tedy nemá informace o fungování nemocnice. Domnívám se, že letošní rok ukáže, jak je služba využita a podle toho by mělo město Sušice reagovat.
Vzhledem k celostátním personálním problémům ve zdravotnictví asi nebylo snadné lékaře – chirurgy – do Sušice přilákat. Přesto se podařilo, že služba od 1.4. běží. Jak to vidíte do budoucna?
Ano, jsem ráda, že po uzavření lůžkové chirurgie se podařilo zajistit alespoň nonstop ambulanci. Netěší mě ale, že vedení města nedokázalo nájemce přesvědčit, aby tuto ztrátovou službu také hradil. V listopadu dali zastupitelé PENTĚ za úkol nonstop chirurgickou ambulanci od 1.2. otevřít a v lednu slíbí, že jí na to pošlou 6-ti milionovou dotaci z rozpočtu města? To je absurdní. PENTA v rozporu se smlouvou z roku 2015 zruší lůžkové oddělení a není ani ochotna nést náklady za ambulanci? Jaká je to koncepce a strategie města? Proč hájí zájmy provozovatele za každou cenu?
Možná proto, že není jiné řešení, že chybí plán B?
Ano, plán B městu chybí. A to od počátku. Vždyť už v roce 2016 došlo k úbytku zdravotních služeb, které nemocnice poskytovala (lůžková gynekologie…) a nikdo to neřešil. Přitom v r. 2015 bylo jasně panem starostou do médií sděleno, že pokud nájemce bude smlouvu porušovat, město ji může vypovědět. Už za dva roky je ale všechno jinak. Plán B by musel někdo chtít a také ho prosadit.
Občané Sušicka a také návštěvníci Šumavy ale mají právo na dostupnou zdravotní péči. Jak se k tomu postavíte Vy, jako krajská radní pro zdravotnictví?
Zástupci města chtějí s krajem jednat, ale jenom o penězích. Plzeňský kraj byl požádán o dotaci na chod ambulance ve výši 5,1 mil. Kč. Dotaci jsme městu schválili, i když s poznámkou, že jde o nesystémový krok, který řeší pouze letošní rok. Projevili jsme dobrou vůli podpořit zdravotní péči v Sušici. Občané přece nemohou za to, jak místní nemocnice funguje.
Má o sušickou nemocnici kraj zájem?
Jak jsem již zmínila, městu chybí plán B a v současném zastupitelstvu není vůle zahájit jednání s Plzeňským krajem o podmínkách převzetí sušické nemocnice. Koncem dubna se sešel hejtman kraje se starostou města, k písemnému oslovení kraje už však nedošlo. Je to škoda, protože pak ani nelze vyslat pozitivní signál nemocnici, jejíž budoucnost je stále nejistá.

                                                                                           Sušické noviny 13/2018
Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46481
DnesDnes56
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden123
Tento měsícTento měsíc903
CelkemCelkem46481
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 4
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012