Úvodní strana Články Publikované v tisku Krátká paměť některých zastupitelů

PostHeaderIcon Krátká paměť některých zastupitelů

Když v loňském roce přestala Penta provozovat naši nemocnici, vyvstala otázka, co dál. Hrozilo, že se nemocnice zavře. Radní Pavel Hais našel odvahu a spolu s Václavem Radou se pustili do restartu nemocnice. A tak v prosinci 2019 zastupitelé vybrali a vzali na vědomí variantu se třemi lůžkovými odděleními (interna s JIP, chirurgie a LDN). Všichni souhlasili s nákupem CT a dalších přístrojů prostřednictvím úvěru. “Jen ať už 6. ledna nemocnice provoz zahájí," znělo sálem. Nečekané se stalo realitou.

Všechny plánované obory se rozjely a fungují! Je to obdivuhodné i proto, že ve vedení jsou lidé, pracující mimo zdravotnictví. “Kluci, je to sebevražedná mise, nečekejte chválu, zažijete mnohá zklamání," řekla jsem jim na začátku. A nabídla pomoc se vším, co budou potřebovat.

Za čtyři měsíce
Po několika týdnech provozu přišla koronakrize. Ministerstvo zdravotnictví všem nemocnicím uložilo neprovádět plánované výkony. A těch je většina. Nemocnice tedy fakticky ani nemohla ukázat, co je schopna pacientům nabídnout. Člověk, co fungování zdravotnictví citlivě vnímá, by čekal pochopení a podporu vlastníka, tedy města.

Ale jaké divadlo předcházelo schválení peněz na chod nemocnice při květnovém zastupitelstvu?

Zástupci hnutí ANO avizovali, že nejsou ochotni financovat z městského rozpočtu další ztrátu, ať prý si nemocnice peníze půjčí. Ozývaly se výroky: " Jsem neskutečně zklamán tím, co se tam děje".... "Co když nám to nevyjde, jak to budeme řešit dál?”.... “My jsme odsouhlasili koncept nemocnice?”... A polínko do ohně přidali i zástupci ODS, kteří poukazovali na čísla, organizační strukturu, zaměstnance (“nevím, kdo tam pracuje…”), jistotu budoucího fungování a financování. Některé účetní nejasnosti na místě vysvětlila Jaroslava Kolářová, daňová poradkyně nemocnice.

Buď všechno, nebo nic
Město má v podstatě dvě možnosti. 1) Provozovat nemocnici tak, jak zastupitelé odsouhlasili v prosinci, tedy s akutní péčí a dotacemi. 2) Ponechat pouze lůžka následné péče (tzv. LDN) a ambulance. Potom se však může stát, že péče pro občany skončí v 15-16 hodin. Zajištění alespoň ambulantní pohotovosti pro děti a dospělé totiž může být za takovéhoto stavu problematické. Doktoři se rozprchnou …..Ale, to už jsme přece zažili!

Co tedy zastupitelé chtějí?
Pokud již nyní část zastupitelů jednatelům nedůvěřuje a o nemocnici šíří negativa, vyvstává otázka: Co zamýšlejí s nemocnicí dál?

V únoru 2013 jsem do Sušických novin poslala článek s názvem: Nemocnice – nechtěné dítě. Zdá se, že se nic moc nezměnilo, bohužel.

Ing. Milena Stárková, zastupitelka a krajská radní pro zdravotnictví

 

 

 

 

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46508
DnesDnes15
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden150
Tento měsícTento měsíc930
CelkemCelkem46508
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 2
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012