Úvodní strana Články Publikované v tisku Majetek města má smysl zhodnocovat

PostHeaderIcon Majetek města má smysl zhodnocovat

 Nedávno mě zaujal článek v MF Dnes z 10.5. – „Domažlice řídíme jako firmu. Investujeme.“ Starosta Domažlic, města dokonce menšího, než je naše Sušice, sděluje, že v posledních sedmi letech město investovalo 1,5 miliardy korun (!), z toho dotace dosáhly částky téměř 800 miliónů. Ze zprávy vyplývá, že město nakupuje budovy a pozemky (lesy) a hospodařením získává další peníze do rozpočtu. Domažlice byly vyhodnoceny jako město s nejvyšším majetkem na obyvatele v Plzeňském kraji, přičemž Sušice je v pořadí osmá. Objekt krytého bazénu v našem městě bude sice znamenat navýšení majetku, ale splácením dluhu a dotováním ztrátového provozu půjde o zvýšení výdajů, nikoli příjmů, jako je tomu v Domažlicích.

Sušice si, na rozdíl od většiny měst, ponechala většinu bytů ve svém vlastnictví a vybrané nájemné je vítaným zdrojem příjmů městské kasy. Na druhou stranu vidím jako logické, aby byl bytový fond přiměřeně modernizován. Zatím se postupně mění okna, někde zateplení, ale většina peněz z nájmu se bohužel používá k jiným účelům.

Kromě bytů vlastní město další budovy, z nichž má také příjem z nájmů. Požádala jsem odbor majetku o zaslání seznamu nájemních smluv. Mimo bytů, garáží a hrobových míst má město uzavřeno cca 80 smluv na pronájem. Podmínky pronajímaného majetku se neřídí žádnými pravidly a o pronájmu majetku rozhoduje výhradně sedmičlenná rada města.

Zhodnocení majetku se podařilo u budovy kina, lidové školy umění, školek a domova pro seniory či penzionu. Po rekonstrukci však volají další stavby, např. sokolovna a především budovy pronajímané soukromým subjektům. V posledních letech město prodalo např. vodácké tábořiště, budovu bývalé porodnice, zahradnictví, objekty v Nádražní ulici (dříve patřily armádě) a nyní i PDA. Do žádné z těchto budov město téměř nic neinvestovalo a majetek přinášel příjem do rozpočtu formou nájmu. Zatímco u prodeje jde o získání rychlých jednorázových peněz, pronájem nese peníze menší, ale stále. Předpokladem ovšem je majetek udržovat v provozuschopném stavu.

Na městskou radu se koncem loňského roku obrátila Tělovýchovná jednota Sušice a požádala, aby město koupilo sportovní halu vedle gymnázia. Hodnota haly činí podle znaleckého odhadu 2,5 mil. korun, přičemž je potřeba do ní investovat a provoz je ztrátový.

V roce 2007 město Tělovýchovné jednotě přispělo na novou podlahu částkou 700 tis. korun. Nyní je však tělocvična ve stavu, kdy do ní zatéká, a TJ jako majitel se jí chce zbavit. Pan starosta je radou pověřen jednat s TJ o ceně, tedy uvidíme, o jakém návrhu budou zastupitelé jednat a jak rozhodnou.

Koupí historické lékárny na náměstí chtělo město zabránit dalšímu chátrání jedinečné památky v centru města. Je to ovšem opět velká porce, zvyšující rozpočtové náklady. Budoucí využití rozsáhlé budovy je potřeba vyřešit tak, aby bylo možné na obnovu žádat o evropské dotace nebo jiné zdroje financování. Domnívám se, že by bylo vhodné hledat především komerční účely tak, aby se vložené peníze alespoň zčásti městu vrátily.

Hospodaření s majetkem je dlouhodobou záležitostí a je vzkazem, v jakém stavu Sušici zanecháme budoucím generacím.

Sušické noviny 13/2014

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46544
DnesDnes51
VčeraVčera68
Tento týdenTento týden186
Tento měsícTento měsíc966
CelkemCelkem46544
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012