Úvodní strana Články Publikované v tisku Peníze Plzeňského kraje míří i do Sušice

PostHeaderIcon Peníze Plzeňského kraje míří i do Sušice

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili letošní rozpočet ve výši zhruba 5 miliard. Níže uvádím několik příkladů, co na Sušicku kraj podporuje a financuje.

Nejvíc peněz - více než jedna miliarda - směřuje do oblasti dopravy. Kraj hradí ztrátu soukromým dopravcům, s nimiž na základě veřejných zakázek uzavírá smlouvy, tedy doplácí na vlakové a autobusové spoje. Můžeme se těšit na nové vlakové soupravy na trati Plzeň-Horažďovice předměstí, do provozu budou uvedeny koncem letošního roku. Cestující jistě ocení klimatizaci a připojení k internetu. O barvě vagonů rozhodli v anketě čtenáři, zvítězila modrá.

Další velkou položku tvoří zdravotnictví, za kterou odpovídám. Provozujeme a přispíváme na Zdravotnickou záchrannou službu a Dětský domov pro ty nejmenší v Trnové. K povinnostem kraje také patří zajištění lékařských pohotovostí (všeobecná, dětská, zubní), záchytka a služby koronera. Velkými částkami dotujeme naše nemocnice (260 mil.), abychom v nich zachovali maximum péče pro občany. Do zdravotnictví letos kraj vyčlenil více než 600 mil. Kč.

Z oblasti školství, tělovýchovy a sportu zmíním především investice do dvou sušických škol, které kraj zřizuje - Gymnázium a SOŠ a SOU. V budově gymnázia byl zrekonstruován vlhký suterén, v plánu je postupná výměna oken a obnova přilehlých sportovišť. Internát ve Volšovské ulici (dnes slouží i jako bydlení pro seniory) dostal nový kabát. Za zateplení a výměnu oken kraj celkem zaplatil 12 mil. Kč. Podobná akce je letos plánována i pro budovu SOŠ a SOU v ulici U Kapličky. Finance poskytujeme i sušickým spolkům a sportovním klubům, pro potřeby jejich fungování vyhlašujeme dotační tituly. K největším příjemcům patří Tělovýchovná jednota. Z tabulky je zřejmé, na jaký účel byly peníze poskytnuty.

Dotace pro TJ Sušice z rozpočtu Plzeňského kraje

2016

Rekonstrukce tribuny ve sportovním areálu

300.000 Kč

2017

Modernizace sportovišť

120.000 Kč

2017

Podpora pravidelně sportující mládeže

200.000 Kč

2018 (zatím)

Modernizace sportovišť

150.000 Kč

 

V rámci celého kraje navyšujeme podporu hasičům. Vnímáme, že především v obcích jsou to oni, kdo se starají o kulturní a sportovní vyžití. Nově přispíváme i na obnovu památek, letos například dostane 150 tisíc korun sušická fara. Další obrovské finanční prostředky jdou do rekonstrukcí silnic, sociální oblasti, kultury a životního prostředí. Ale o tom zase někdy příště.

Sušické noviny 8/2018

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
46448
DnesDnes23
VčeraVčera15
Tento týdenTento týden90
Tento měsícTento měsíc870
CelkemCelkem46448
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012