Úvodní strana Články Publikované v tisku Politici pod drobnohledem

PostHeaderIcon Politici pod drobnohledem

Pryč je doba, kdy informace o konkrétní aktivitě zvoleného zástupce musel občan složitě hledat nebo si o ně žádat. Tlak na politiky ze stran redaktorů a novinářů narůstá tak, že oblíbená babišovská hláška: „všechno je transparentní“ už dopředu předurčuje míru ochoty vysvětlovat své jednání. Plzeňský kraj má na svém webu některé nové informace o lidech, které jste si vy, občané, do vedení kraje zvolili.

Za pozornost určitě stojí zveřejnění hlasování jednotlivých politiků. Dozvíme se tak nejen to, jak kdo hlasoval, ale také, zda se vůbec hlasování účastnil. Nešvarem se totiž stává, že zastupitel sice na jednání dorazí, ale místo toho, aby seděl v sále, vyřizuje si své jiné aktivity a budovu kraje opouští před koncem.

Další věc, která přispívá k pozitivnímu vnímání chování politiků, je přijetí Etického kodexu zastupitele, s nímž se ztotožnilo 34 zastupitelů. Kodex krom jiného zavazuje k tzv. neslučitelnosti uvolněných veřejných funkcí, což znamená, že např. placený starosta nebo radní nemůže zastávat zároveň post poslance či senátora. Výsledkem je například opuštění funkce bývalého hejtmana Plzeňského kraje poté, co byl zvolen do poslanecké lavice. Tahle praxe je možná některým vrcholným politikům nepříjemná, ale já se domnívám, že se do budoucnosti stane pravidlem.

Proč by měl zvolený zástupce vykonávat pouze jednu funkci?

Odpověď vidím v několika rovinách. Pokud máme za to, že senátor nebo poslanec je práce „na plný úvazek“, potom nevidím možnost časově zvládnout kumulaci s uvolněným starostou či místostarostou města. Ani sebezkušenější politik délku dne neprodlouží a lampa to nevyřeší, i kdyby byla dárkem od samotného pana prezidenta. Oblíbenou obhajobou více funkcí se staly proklamace darů platu na charitu, perfektního pracovního týmu či užitečnost pro svůj region. Politik by neměl mít zvláštní privilegia, když zaměstnanec může pracovat pouze na jeden hlavní pracovní poměr.

Ve skutečnosti zakrýváme a omlouváme samotné ohrožení demokracie, kterým je koncentrace moci.

Jak volíme? Bohužel především podle toho, koho vidíme v novinách, na internetu či v televizi, osobní zkušenost s osobností samou nebývá obvyklá. Masmédia se v současném světě stávají hybnou pákou vnímání „dobra a zla“ a v konečném důsledku ovlivňují každého z nás. Mediálně přijatelný politik má logicky mnohem vyšší šanci ke zvolení na další post než nová neokoukaná tvář. A pokud se mu nedaří ve vlastní straně, přejde k jiné partě, vždyť volič si toho možná ani nevšimne ...

Nabalováním funkcí na jednoho člověka oznamujeme veřejnosti, že vlastně nemáme další schopné, volitelné lidi ve své straně a sázíme vždy na jednu osvědčenou kartu. A nebo neumíme či nechceme těm druhým dát šanci a stačí nám, že ochotně dělají komparz.

Jsem přesvědčena, že v příštích letech se začne téma „kumulace placených veřejných funkcí“ diskutovat i uvnitř politických stran a uskupení. Těší mě, že jako jediní ze všech krajů v ČR jsme přijetím Etického kodexu vyslali příkladný signál slušné politiky.

Ing. Milena Stárková, zastupitelka Plzeňského kraje a předsedkyně Komise pro otevřený kraj

Měsíčník Plzeňský kraj 6/2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47376
DnesDnes34
VčeraVčera23
Tento týdenTento týden78
Tento měsícTento měsíc751
CelkemCelkem47376
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 1
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012