Úvodní strana Články Na webu Vzdělávat se vedle hřbitova- proč ne?

PostHeaderIcon Vzdělávat se vedle hřbitova- proč ne?


Dovolím si touto cestou reagovat na názor, který propagují někteří sušičtí zastupitelé o tom, co je z hlediska etického a pedagogického vhodné pro umístění žáků z praktické školy. Kdosi v Sušici totiž přišel s myšlenkou, že škola vedle hřbitova je „katastrofou" a případné umístění „postižených dětí" do prostředí velké školy by bylo „týráním". A jako papoušci reprodukují tento názor ostatní, bohužel včetně čelních představitelů našeho města a sušického školství.

Ve skutečnosti je patologické právě takové smýšlení, které chce děti z praktických škol ghettoizovat a vyloučit z kolektivu ostatních dětí. Jaké pro to máte argumenty, vážení? Potenciální hrozbu šikany? A nebylo by vhodnější řešit šikanu a ne předcházet tomuto problému segregací – „postižené" do jedné školy, „normální" do druhé?!

Kde se vzala myšlenka, že je nutné děti ochránit před kontaktem se smrtí, která je nedílnou a přirozenou součástí našich životů? V dobách minulých děti ještě věřily na Ježíška, ale už věděly, že život je konečný a že hřbitov je místo posledního odpočinku. Pohřební písně patřily k lidovým a byly součástí kulturního povědomí.
Co přesně vám na sousedství těchto dvou „institucí" připadá nevhodné? Skutečnost, že se mladí lidé setkávají s truchlícími? Že vidí rakev? Že jsou svědky rituálu pohřbívání? Že slyší pláč? A to, že jsou tyto věci v mnohem syrovější a dramatičtější podobě součástí běžně přístupných filmů, nevadí?

Oba výše zmíněné postoje některých dospělých jsou snahou izolovat děti od reálného světa. Důvodem této izolace není snaha ochránit děti – protože se nejedná o reálná nebezpečí a rizika. Důvodem je naše neschopnost či pohodlnost tyto situace dětem vysvětlit. Jistě. Pokud se v nich sami neorientujeme, pak nám není příjemné, aby do takových situací vstupovaly naše děti. Uvědomme si, že chyba není ve hřbitově, ani ve velké škole či šikaně. Chyba je v nás, že se bojíme naše děti vychovávat a vzdělávat k otevřenosti.
Ivana Pitrová

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47501
DnesDnes15
VčeraVčera26
Tento týdenTento týden15
Tento měsícTento měsíc876
CelkemCelkem47501
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 3
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012