Úvodní strana Články Publikované v tisku Blíží se konec dalšího z úřadů v Sušici?

PostHeaderIcon Blíží se konec dalšího z úřadů v Sušici?


Ano, mluvím o katastrálním úřadu, dřívější geodezii.

Katastrální úřad v Sušici Historie pracoviště v Sušici a jeho činnosti má za sebou hezkých pár desítek let. Pamatuji se na jejich dlouholeté působení v prostorách sušické radnice, po přechodnou dobu také v budově dnešní knihovny a základní školy. Pamatuji také na bývalou dlouholetou vedoucí zdejšího pracoviště Geodezie Plzeň n.p. a od roku 1992 Katastrálního úřadu Klatovy, pracoviště Sušice, paní Miroslavu Dudovou.
Paní Dudová byla jakousi “chodící encyklopedií” a uznávanou autoritou mezi odbornou veřejností, návštěvníky úřadu i mezi zaměstnanci.

Zbývají do ukončení působení Katastrálního úřadu v Sušici poslední měsíce a chystá se jeho stěhování do Klatov? Když jsem tuto informaci slyšela a byla jsem v této věci tázána před několika měsíci, nevěnovala jsem jí příliš pozornost. Když však za mnou před nedávnem, v rámci hodin pro veřejnost, přišli někteří zaměstnanci tohoto úřadu s žádostí a prosbou o pomoc, vypravila jsem se za panem ředitelem Katastrálního úřadu pro Plzeňský kraj, panem Ing. Vladimírem Grösslem.

Ukončení činnosti Katastrálního úřadu v Sušici se v prvním čtvrtletí příštího roku skutečně chystá!

Důvody jsou z pohledu pana ředitele minimálně dva: krácení a nedostatek finančních prostředků, které způsobují postupné ukončení činnosti malých, provozně drahých pracovišť s problematickou zastupitelností jednotlivých úředníků.

Druhým důvodem je pak nevstřícnost sušické radnice, resp. rady města, která sice po několika návštěvách a vzájemné korespondenci přistoupila pro rok 2012 k prominutí poloviny stanoveného a předepsaného nájmu. Ale pro roky následující, kdy se předpokládají další škrty a úspory, je z jeho pohledu další setrvání pracoviště v Sušici za těchto podmínek nereálné. Tím, koho se plánovaná změna a přestěhování nejvíce negativně dotkne, je dle slov pana ředitele všech 13 stávajících pracovníků úřadu, kterým však bude zaručena práce v Klatovech.

Asi mohu a musím pochopit argumenty pana ředitele, že v době Czech pointů, internetu, mailové pošty a zejména při četnosti návštěv nás občanů v průběhu života na katastrálním úřadě, je chystaný krok krokem nutným a nezbytným. Na druhé straně pana ředitele nepříjemně překvapil přístup radnice. Po opakovaných vstřícných jednáních se starostou města ve věci dořešení pronájmu i služeb souvisejících, bylo vždy následné rozhodnutí rady města bez avizované vstřícnosti.

Netvrdím a nechci populisticky psát, že radnice by měla pronajímat státním úřadům prostory za symbolickou korunu, i když i to některá města z důvodu udržení služby pro občany činí, např. Nepomuk. Určitě ale mohla projevit větší vstřícnost a přijatelné řešení pro rok 2012 i následující.

Pokud se tedy plánované ukončení činnosti katastrálního pracoviště v příštím roce stane skutečností, bude to další z úřadů (připomenu např. celní úřad, stálé pracoviště VZP…), které po letech ukončí v Sušici svojí činnost. Sušice přijde o 13 pracovních míst. A zejména ti dříve narození, bez možnosti přístupu na internet, si budou muset udělat v případě potřeby celodenní, ne zrovna levný výlet do bývalého okresního města.

Možná by řešením bylo nemrhat a uspořit na Ministerstvu práce a sociálních věcí finančními prostředky za nákup nefunkčního informačního systému, který ztrpčuje každodenní život úředníkům úřadů práce i jeho klientům a potřebné prostředky převést do kapitoly Ministerstva zemědělství, pod kterou spadá Český úřad zeměměřický a katastrální tak, aby se konečně podařilo dokončit započatou digitalizaci katastru nemovitostí? Ale to je již na debatu na jiné půdě a do jiných tiskovin.

Jiřina Rippelová
Sušické noviny 09/2012

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47473
DnesDnes13
VčeraVčera26
Tento týdenTento týden175
Tento měsícTento měsíc848
CelkemCelkem47473
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 31
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012