Úvodní strana Články Publikované v tisku Nebýt ve službě vlastního já

PostHeaderIcon Nebýt ve službě vlastního já


Již zanedlouho bude opět 1.září a otevřou se dveře škol pro naše děti a mládež. Sušičtí školáci rovněž usednou do svých lavic, aby po celý školní rok shromažďovali jim předávané znalosti o světě, do kterého byli svým narozením posláni.

Věřím, že jejich pedagogové i přes své často rozdílné povahové vlastnosti se jim budou snažit ze sebe předat to nejlepší , a tak proměňovat nitro svých svěřenců. Jistě se žákům dostane mnoha informací z předmětů přírodovědných, humanitních a neméně i jazykových. To všechno je dobré a správné, neboť vědění povznáší samotného ducha.

Žijeme však ve světě, který si svojí determinací vyžaduje od školy mnohem více. Nacházíme se bohužel ve společnosti, jež mnohdy až okatě zapomíná na skutečnou hloubku lidského bytí. Pobýváme v klimatu, který si častokrát netyká s autentickým lidstvím. Jsme ovlivňováni faktory, které nás citově zraňují a tlačí k vlastní karikatuře člověka.

Bylo by dobré, kdyby se škola svými každodenními přístupy k žákům toto společensky trestuhodné manko alespoň pokoušela zacelovat. Jednalo by se o bonus s nevyčíslitelnou nehmotnou hodnotou. V žácích je nutné otevírat rozměr člověka v tom nejhlubším slova smyslu. Probouzet u mládeže dychtění po dialogické lásce ke svému bližnímu, naučit se osudy druhého vidět srdcem a obohacovat své já v návaznosti na ty. Jedině tudy vede cesta k takové společnosti, ve které není člověk člověku vlkem.

Jsem přesvědčen, že takto to rovněž cítí velká část naší společnosti, učitelé i rodiče, jejichž ratolesti za pár dní překročí práh našich škol. Je dobré umět matematiku, znát dějepisná data a vyznat se v cizím jazyce. To ale ještě zdaleka nedělá člověka člověkem, to ještě nepřináší svědectví o finální kráse lidského ducha.

Přeji všem sušickým školám, aby ve svých žácích do budoucna zažehly touhu pouze nebýt ve službě vlastního já.

Mgr.Bc.Petr Šmíd
Sušické noviny 15/2010

Komentářů (0)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 
Vyhledávání
Kr. konference 18. 3. 2023
Počet návštěv
47462
DnesDnes2
VčeraVčera26
Tento týdenTento týden164
Tento měsícTento měsíc837
CelkemCelkem47462
Denní maximum 12-28-2022 : 511
Přihlášení uživ. 0
Hosté 29
Registrovaní 37
...z toho dnes 0
Kdo je online
-
Počítáno od
16. 9. 2012